3. Hoe je je Litecoin Wallet kan beschermen

1_5FEk5lULt5pSEK1XyheZBA.jpeg

https://www.pexels.com/photo/brown-leather-wallet-using-blue-steel-clap-46242/

In de vorige post hebben we het gehad over de voordelen en nadelen van verschillende soorten wallets. In deze post gaan we iets nauwkeuriger kijken naar hoe we onze wallets kunnen beveiligen. Maar laten we het eerst hebben over de verschillende manieren waarop iemand je Litecoin’s kan stelen. We kunnen ons een stuk beter verdedigen tegen een aanval als we weten waar deze vandaan komt.

De verschillende manieren waarop je Litecoin’s gestolen kunnen worden

 • Keyloggers — Dit komt voor wanneer je zonder dat je het weet software download via email of een website, deze software geeft een hacker de mogelijkheid om alles wat je intypt op te nemen. Op deze manier stelen ze je wachtwoorden tot bijvoorbeeld een website wallet.
 • Externe Toegang — Dit komt voor wanneer je zonder dat je het weet software software download via email of een website. Deze software geeft een hacker op afstand toegang tot jouw computer, waarmee ze bijvoorbeeld naar je e-mails kunnen kijken, en LTC kunnen versturen als ze toegang krijgen tot je wallet.
 • Social Engineering — Een persoon doet zich voor als bijvoorbeeld je bank om op deze manier belangrijke informatie uit je te krijgen, zo vragen ze bijvoorbeeld om wachtwoorden via e-mail, phishing websites, of telefoongesprekken, en gebruiken deze informatie dan om toegang te krijgen tot je persoonlijke accounts.
 • Brute Force — Hackers proberen je wachtwoord te raden door middel van informatie uit je persoonlijke leven, die ze van tevoren hebben onderzocht. Ze proberen in te loggen met willekeurig gegenereerde wachtwoorden, gebaseerd op je persoonlijke informatie, totdat ze toegang hebben tot je accounts.
 • Stelen van je privé sleutel — Ze stelen de privé sleutel van je Litecoin-adres. Als iemand dit doet, kan deze persoon gemakkelijk je coins in een andere wallet client importeren of sweepen, en op die manier al je coins stelen.

Misschien is het je al opgevallen dat alle aanvallen van het internet komen. Dit is waarom het zo belangrijk is om onze hot wallets in cold wallets te veranderen.

Wat zijn hot en cold wallets?

1_J7Ve4wdRbQ14y5Iu-vMiVg.jpeg

https://www.pexels.com/photo/white-switch-hub-turned-on-159304/

 • Hot Wallet — Wallets die verbonden zijn met het internet.
 • Cold Wallet — Wallets die niet verbonden zijn met het internet.

De veiligste van deze twee is natuurlijk de cold wallet, omdat deze niet verbonden is met het internet, wat voorkomt dat hackers toegang krijgen tot de wallet. Je kan ook een extra laag van beveiliging toevoegen door je wallet te versleutelen met een wachtwoord. Dit is een optie die beschikbaar is in sommige wallets, maar niet in alle wallets.

De verschillende wallets, en hoe ze te beveiligen

1_ibqd7KX_cmoaUmlidifNbA.jpeg

https://www.pexels.com/photo/internet-screen-security-protection-60504/

Hier zijn mijn suggesties om wallets die ik in de vorige post, Wallets Begrijpen, heb genoemd te beschermen.

Online Exchanges

Er is geen enkele manier om deze wallets in cold wallets te veranderen, omdat alleen de exchange toegang heeft tot je privé sleutels. Het is belangrijk dat je verschillende wachtwoorden en e-mailadressen gebruikt voor verschillende exchanges. Wees er ook zeker van dat je alleen gebruik maakt van exchanges die Two-Factor Authentication (2FA) aanbieden. Er zijn twee apps die ik aan kan bevelen: Authy en Google Authenticator. Als je gebruik maakt van Fido, nog beter.

Je kan Authy en Google Authenticator gemakkelijk op je telefoon downloaden. Deze apps creëren en lopen door willekeurig gegenereerde nummers die je dan in moet vullen om toegang te krijgen tot je online account. Dit voegt een extra laag beveiliging toe zodat je wanneer je account gehacked wordt, geen coins verliest. De hackende persoon moet namelijk ook de 2FA-code weten.

Ik raad het dan ook aan om online exchanges voor een korte periode te gebruiken. De reden hiervoor is dat er geen garantie is dat deze exchanges beschikbaar zijn wanneer ze beschikbaar moeten zijn. Twee populaire exchanges zoals GDAX of Poloniex bijvoorbeeld zijn vaak onbeschikbaar, vaak komt dit door een DDoS-aanval of omdat de servers te zwaar worden belast.

Een paar maanden geleden heeft de FBI tienduizenden mensen van hun coins afgesloten toen ze een populaire exchange genaamd BTC-E hadden opgerold op 28 juli 2017. Als dit soort dingen gebeuren, is er weinig dat je kan doen om je coins terug te krijgen. Gebruik de exchanges dus om te handelen en neem je coins dan mee naar een andere wallet.

Website Wallets

Je kan website wallets niet in cold wallets veranderen omdat ze online gehost zijn. Deze website wallets vragen vaak om een wachtwoord om een account te maken, maar buiten deze beveiliging om is er niet veel andere beveiliging die je toe kan voegen. Gelukkig starten veel web wallets nu met het vereisen van 2FA.

Desktop Wallets

(Aanbevolen optie voor nieuwkomers)

Je kan een Electrum LTC wallet in een cold wallet veranderen door middel van de volgende uitleg:

 1. Download en plaats Electrum LTC op een USB-stick.
 2. Backup je wallet door het opschrijven van je seed keys. Houd het ergens veilig en laat het aan niemand anders zien. Je hebt deze seed keys nodig als je ooit je coins moet herstellen.
 3. Versleutel je wallet client zodat alleen jij toegang hebt tot je LTC door middel van je wachtwoord.
 4. Haal je USB-stick uit de computer.
 5. Je hebt nu je Electrum LTC wallet in een “cold wallet” veranderd.
 6. Voor gedetailleerde uitleg, check deze handleiding hier(Engels).

Als je gebruik wilt maken van Litecoin Core, herhaal dan de stappen hierboven, maar gebruik in plaats van een USB-stick een externe harde schijf (het neemt namelijk veel opslagruimte in), en maak een backup van je wallet door middel van een .dat-bestand. Wees er zeker van dat je dit doet nadat je de wallet hebt versleuteld, anders moet je opnieuw een backup maken.

Ik denk dat dit even veilig als wanneer je papieren wallets gebruikt, zolang je je USB-stick of harde schijf niet beschadigt.

Hardware Wallets

Dit soort wallets hebben hun eigen beveiliging, ze houden je privé sleutels geïsoleerd, en ze vereisen een unieke pincode. Hardware wallets passen ook in de “cold wallet”-categorie, omdat ze alleen met het internet verbonden zijn wanneer ze ingeplugt zijn in de computer. Je kan meer lezen over de voordelen van hardware wallets in hoofdstuk 6 (Engels).

Papieren Wallets

Papieren wallets bevatten zowel je openbare als privé sleutels en zijn uitgeprint op papier. Je kan je adres eventueel versleutelen voordat je ze uitprint wat je de meeste beveiliging geeft. Als je dit niet doet kan iemand je papieren wallet stelen, de QR code scannen, en al je coins uitgeven. Sommigen mensen kiezen ervoor om papieren wallets thuis of in de bank in een kluis te stoppen.

De drie manieren om je Litecoins terug te krijgen

Helaas, hackers zijn niet de enige vijand waartegen we je Litecoin’s moeten beschermen. We moeten ook aan falende computers en menselijke fouten denken. Laten we kijken naar drie manieren waarop je je Litecoin’s terug kan krijgen mocht je je in zo’n situatie bevinden.

Importeren, .dat-bestanden, en Seed Keys

Iedereen maakt fouten. Wachtwoorden worden vergeten, harde schijven worden corrupt, en bestanden kunnen per ongeluk verwijdert worden. Het is daarom belangrijk om te leren over de drie verschillende manieren waarop je je Litecoin’s kan terugkrijgen door het herstellen van je LTC-adres, mocht je je wallet “kwijtraken”.

 • Het importeren of sweepen van je adres — Schrijf je adres en je privé sleutel op een stuk papier en plaats het ergens waar alleen jij weet waar het is. Als je het adres en de privé sleutel hebt kan je de toegang tot je LTC terugkrijgen als je bijvoorbeeld per ongeluk je wallet verwijderd hebt. Je kan dit doen door je adres te importeren of te sweepen (niet alle wallets hebben deze functie). En het mes kan aan twee kanten snijden, want als iemand je privé sleutel weet te bemachtigen kunnen ze al je LTC van je stelen. Dit is waarom je je privé sleutel NOOIT met iemand moet delen! Als je dit doet, kun je gedag zeggen tegen je coins.
 • Een backup “.dat”-bestand — Veel wallets bieden deze optie aan om mensen hun wallet te laten backuppen. Deze functie creëert een “.dat”-bestand met je openbare en prive sleutels. Als je dan je wallet verwijdert, kan je de wallet gewoon opnieuw installeren, dit “.dat”-bestand importeren door het in de “applications”-map te zetten, waarna je weer toegang zal hebben tot je coins. Dit is een iets moeilijkere manier, maar je kan veel instructies vinden op het internet. En onthoud dat het correcte aantal LTC pas verschijnt als je wallet weer helemaal gesynchroniseerd is met het LTC netwerk.
 • Seed Keys — Sommige wallets, zoals Electrum LTC, geven je de optie om je wallet te herstellen door middel van Seed Keys. Als je voor het eerst Electrum LTC opent geeft het je een reeks woorden, dit zijn je seed keys. Het is ONTZETTEND BELANGRIJK dat je deze reeks woorden in PRECIES DEZELFDE VOLGORDE opschrijft. Doe je dit niet, dan kan je de toegang tot je coins nooit meer terugkrijgen. Schrijf deze dus op, deel het met niemand, en verstop het op een veilige plek.

Okay, dat is het dan weer voor deze post! Klik hier als je wallets in het algemeen beter wilt begrijpen. En hier als je wilt leren hoe je LTC kan kopen (Engels).

Onthoud om applaus aan de linkerkant te geven, donaties beneden, en om dit te delen met je vrienden! Tot de volgende keer, vooruit en omhoog! 😁

Discussie vragen

 1. Welke wallet client kies jij?
 2. Welke manier van backuppen gebruik jij voor je wallet?
 3. Hoe beveilig jij je wallet tegen hackers?

Hier een video van Andreas M. Antonopoulos (in het Engels) over hoe je je coins kan beveiligen wat zeker een kijkje waard is:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vt-zXEsJ61U[/embed]

Mijn Donatie Adres

 • Litecoin: LYhoPLdLYELaBFE84WwrBmtV2UKGEnRsya
 • Bitcoin: 15oUzKYHEw497TK1dXKYBEx5gsLbLvSFse

https://upscri.be/7520f8/