1. Een introductie tot Cryptocurrency en Litecoin

Vertaald van An Intro to Cryptocurrency and Litecoin

Hallo, en welkom in de wereld van de cryptocurrency! Als je dit artikel leest mag je jezelf gelukkig prijzen. Je hebt namelijk de kans om een early adopter te worden van een financiële revolutie die de wereld snel aan het overnemen is. Maar vóórdat je Litecoin koopt, of welke andere cryptocurrency dan ook, is het belangrijk dat je begrijpt wat je precies koopt. Dit artikel zal je een klein overzicht geven van wat cryptocurrency is en het zal je ook een beetje Litecoin geschiedenis bijbrengen.

Wat is Cryptocurrency?

The most interesting and useful thing about blockchains is their ability to empower people in new ways. Blockchains put power in the hands of people, and take it away from large institutions. -Nick Tomaino

Cryptocurrency is een alternatieve manier van betalen tegenover contant geld, creditcards, en banken. Met cryptocurrency kan je betalingen in één ogenblik versturen, en een betaling kan bevestigd worden in enkele minuten. Er hoeft ook geen kredietscore of zoiets aan gelinkt te worden, want je kan alleen uitgeven wat er ook daadwerkelijk in je portemonnee zit. Je kan het zelfs naar elke plek op de wereld sturen, zonder hoge kosten te hoeven te betalen.

Zoals je je kan voorstellen zijn er dus veel nieuwe spannende dingen mogelijk. Je zou bijvoorbeeld geld kunnen sturen naar je familie en vrienden aan de andere kant van de wereld, zonder hoge internationale overschrijvingskosten te hoeven betalen, en als je een verkoper bent hoef je je geen zorgen meer te maken over fraude, want transacties zijn niet langer gebaseerd op krediet. En omdat cryptocurrency een “peer to peer” valuta is, is er geen noodzaak voor derde partijen zoals banken, omdat er gebruik gemaakt wordt van een technologie genaamd de “blockchain”.

Wat is Blockchain Technologie?

Folder.jpeg

Stel je voor dat een block een map is met informatie.

In de meest simpele vorm, blockchain is data. Het is een lijst van opgenomen informatie genaamd “blocks”, die aan elkaar verbonden zijn als een ketting. Stel je voor dat blocks mappen zijn die vol zitten met informatie, oftewel hoeveel Litecoin er verstuurd is, wie het verstuurd heeft, en wie het ontvangen heeft. Het mooie aan blockchains is dat ze publiekelijk beschikbaar zijn, en dat iedereen in de wereld hier toegang tot heeft. Je kan letterlijk teruggaan naar 1 januari 2015, om 10:15, en bekijken of er LTC verstuurd was op die tijd! Het feit dat het een soort open kasboek is, is 1 van de vele redenen dat mensen er veel waarde in zien.

Intro+to+blockchain.jpeg

Als je een block toevoegt, voeg je als het ware een schakel aan de ketting toe.

Okay, laten we zeggen dat je wat LTC verstuurt. Mijners voegen allereerst een hoop transacties bij elkaar in een enkele block, of map, en daarna gebruiken ze krachtige computers om wiskundige vergelijkingen op te lossen zodat ze de transacties toe kunnen voegen aan de blockchain. Omdat je nu een algemene kennis hebt van hoe blockchains werken, zullen we het over Litecoin gaan hebben!

Wat is Litecoin?

ltc-200px.png

Momenteel staat Litecoin in de top 10 van een lijst van meer dan 1.000 cryptocurrencies op coinmarketcap.com (de website is een handige resource omdat het de waarde van alle cryptocurrencies bijhoudt). Litecoin wordt ontwikkeld door een voormalige Google-medewerker genaamd Charlie Lee.

Zijn eerste betrekking tot de cryptoscene was door het werken aan een coin genaamd Fairbrix, maar het was helaas een mislukking. Eén van de ontwikkelaars had eerst 7 miljoen coins voor zichzelf gemaakt voordat de coins beschikbaar werden voor het publiek. Veel mensen hebben de cryptocommunity in het verleden verlaten door de oneerlijke distributie van coins. Charlie besloot hierdoor het Fairbrix project te verlaten, en zijn eigen project te starten.

Hij besloot om naar de broncode van Bitcoin te kijken, maakte een aantal aanpassingen waar hij ze nodig vond, en toen op 7 oktober 2011 gaf hij een open-source client op Github vrij genaamd “Litecoin”.

Momenteel heeft Litecoin 4 unieke voordelen tegenover Bitcoin:

  1. Snelheid — Litecoin transacties worden sneller bevestigd tegenover Bitcoin omdat het elke 2,5 minuten een block genereert tegenover de 10 minuten van Bitcoin. Dit betekent dat je je geld sneller binnen hebt.
  2. Liquiditeit — Litecoin zal in total 84 miljoen coins produceren, in tegenstelling tot Bitcoin, die in totaal 21 miljoen coins zal produceren. Dit betekent dat het veel sneller beschikbaar is, zodat mensen het kunnen uitgeven voor dagelijkse aankopen, in tegenstelling tot het massale hamsteren wat bij Bitcoin plaatsvindt.
  3. Gelijkheid — Litecoin mijners (of mijnwerkers) gebruiken een mijn-protocol dat iets anders is dan die van Bitcoin, wat uiteindelijk een gelijkere verdeling van coins oplevert.
  4. Technologie — Litecoin is een stuk sneller in het testen en implementeren van technologie dan Bitcoin. Litecoin heeft bijvoorbeeld de weg vrijgemaakt voor een technologie genaamd Segregated Witness (SegWit), door het 3 maanden eerder te implementeren dan dat Bitcoin dat deed.

Het is belangrijk om te onthouden dat Litecoin gemaakt is om Bitcoin te complementeren, en niet om Bitcoin te vervangen. Charlie vindt dat Bitcoin als een waarde opslag gebruikt moet worden. In andere woorden, het zou gebruikt moeten worden voor grotere aankopen zoals huizen of auto’s. Dit is omdat een Bitcoin transactie prijzig kan zijn, en omdat de bevestiging van transacties lang kan duren. Litecoin aan de andere kant zou gebruikt moeten worden voor dagelijkse aankopen zoals boodschappen, maaltijden en benzine. Op deze manier ziet Charlie zowel Bitcoin en Litecoin naast elkaar bestaan omdat beide coins andere aankoopmogelijkheden aanbieden.

Ter verduidelijking, dit limiteert Litecoin’s potentiële groei niet, maar neemt het juist toe omdat het een dienst kan aanbieden waarvoor Bitcoin niet geschikt is.

Nu je begrijpt wat cryptocurrency en Litecoin zijn, leg ik je in de volgende post uit wat een Litecoin portemonnee is. Toen ik voor het eerst in de cryptocurrency wereld terecht kwam, ben ik een paar honderd euro aan coins kwijtgeraakt omdat ik niet begreep hoe portemonnees en adressen werkten. Ik wil voorkomen dat dit ook bij jou gebeurt.

Maar als je nu meteen Litecoin wilt kopen, klik dan hier(Engels) voor een handleiding die stap-voor-stap uitlegt hoe je coins kan kopen.

Officiële Litecoin websites

1. https://litecoin.org/

2. https://litecoincore.org/

3. https://litecoin-foundation.org/

4. https://litecoinalliance.org/

5. www.reddit.com/r/litecoin (Algemene discussies over Litecoin)

6. www.reddit.com/r/litecoinmarkets (Discussies over Litecoin markten)

7. https://ltc-aggr.com (Nieuws aggregrator)

Onthoud om applaus aan de linkerkant te geven, donaties beneden, en om dit te delen met je vrienden! Tot de volgende keer, vooruit en omhoog! 😁

Mijn Donatie Adres

  • Litecoin: LYhoPLdLYELaBFE84WwrBmtV2UKGEnRsya
  • Bitcoin: 15oUzKYHEw497TK1dXKYBEx5gsLbLvSFse