2. Entenent els moneders

 

Quan vaig entrar primer per primer cop en les criptomonedes vaig perdre monedes valorades en uns pocs centenars de dòlars perquè no entenia el que eren els moneders o les adreces. No vull que et passi el mateix a tu, així que prenem un moment per entendre què són els moneders Litecoin.

Què és un moneder Litecoin?

1_r6l4FNi-oc5wn8iOCsnJkQ.jpeg

Si un moneder és on tens el teu efectiu, aleshores un moneder Litecoin (LTC) és on tens i gestiones els teus Litecoins.

Per entendre això millor, vull que pensis en el teu moneder de Litecoin com si fos el teu compte de correu. Amb un compte de correu pots fer diverses coses com rebre i enviar correus.

1_5eYiu2eRgFTQ-LFOv4Dxpw.png

Un moneder de Litecoin (LTC) és semblant en què pots enviar i rebre Litecoin. El teu moneder de Litecoin fa cinc coses en concret:

 1. Crea claus privades.
 2. Crea claus públiques derivades de les claus privades.
 3. Genera adreces a partir d'aquestes claus públiques.
 4. Envia LTC mitjançant l'aprovació de transacions. Això passa en verificar transaccions amb una firma especial creada a partir de les teves claus privades.
 5. Comparteix o emet aquesta informació amb la xarxa de blockchain de Litecoin.

Què és un adreça?

Si un moneder Litecoin és com un compte de Gmail, aleshores les direccions de LTC són com les adreces de correu. Tal com envies correus cap a altres adreces de correus d'altres persones, envies LTC cap a altres direccions d'altres persones.

1_jVxLDOqCqZDG2jtY-IyOuQ.png

A sobre hi ha una captura de pantalla amb la pestanya "Send" d'un moneder Electrum-LTC. Aquí, introduiries la direcció de LTC, en la secció "Pay to" i aleshores la quantitat que vols enviar. Un cop cliquis en el botó "Send" el teu moneder transferirà els teus LTC cap a la direcció.

Amb això dit, SI US PLAU ASSEGURA'T QUE TENS LA DIRECCIÓ CORRECTA abans d'enviar els teus LTC. Sempre fes doble comprovació de la direcció de LTC. Serà EXTREMADAMENT difícil, si no impossible, obtenir els teus LTC altra vegada si has introduït la direcció incorrecta. Si us plau, tingues present que les direccions distingeixen entre majúscules i minúscules.

Note bene: Quan envies Litecoin has de pagar una quota de transacció a les persones que processen la teva transacció. Aquestes persones s'anomenen miners. La tarifa estàndard és de .001 LTC aproximadament. Pots ajustar-la i fer que sigui menor però trigarà més a ser processada i corres el risc que la teva transacció sigui ignorada completament.

Què són les claus privades?

Si una direcció LTC és com la teva adreça de correu, aleshores una clau privada és com la teva contrasenya. Només pots enviar correus si tens la contrasenya correcta per accedir al teu compte. De manera semblant, únicament pots enviar LTC si tens la contrasenya correcta per la teva direcció.

1_ZUFnVc4BKcyvm1mJdfF5OA.png

En la captura de pantalla d'amunt, notaràs que he introduït una adreça LTC i estic intentant enviar 1 LTC. Ara, resumiré breument què passa exactament dintre del moneder quan cliques en "Send" per demostrar perquè les claus privades són tan importants.

Primer, el moneder, secretament, agafa la clau privada i la converteix en una firma. Aquesta firma és única perquè només pot ser recreada si tens la clau privada correcta. Aleshores, el teu moneder firma la transacció amb aquesta firma i emet aquesta informació a la xarxa, així que tothom pot confirmar que la transacció ha ocorregut. En altres paraules, el teu moneder no pot enviar LTC sense les claus privades.

Continuant amb el tema, hauràs notat probablement que les claus privades es mantenen ocultes. Això és per la teva protecció, així ningú mirant per sobre les teves espatlles te les pot robar. Però és important saber com accedir a aquestes claus privades en cas que algun dia les eliminis accidentalment o que el teu ordinador mori. Anem a veure com pots fer això en el Electrum LTC.

Primer, clica en "Addresses". Quan ho facis, notaràs que n'hi ha un munt. Totes aquestes adreces són teves i totes tenen claus privades diferents. Fes clic amb el botó dret en les adreces que vulguis i aleshores, fes clic en "Private Key" en el menú que s'hagi desplegat. Les teves claus privades seran ara visibles. En la captura de sota, he seleccionat l'adreça de més amunt.

1_Ry2lIjbY9mf56TywmSR4Mw.png

Et recomano encaridament que escriguis ambdós, l'adreça LTC i la clau privada i que les guardis en un lloc segur per tal de no perdre-les. Si alguna vegada elimines el teu programa de moneder, pots recuperar els teus LTC en importar ("importing") o escombrant ("sweeping") les teves adreces. Això no obstant, és una navalla de doble fil. Un lladre pot també prendre els teus LTC si coneix les teves claus privades. Per aquesta raó, MAI NO COMPARTEIXIS LES TEVES CLAUS PRIVADES AMB NINGÚ!

Perdré les meves monedes si elimino el meu client de moneder?

No. Moneders LTC no operen com a moneders que emmagatzemen el teu efectiu. Si perds el teu moneder amb efectiu, perds els diners per sempre. Moneders LTC, per altra banda, actuen més com un compte de correu. Si elimines el teu moneder, senzillament perds accés a les teves monedes.

Per exemple, diguem que necessites enviar un correu de feina però el teu ordinador ha mort. Bé, sempre pots anar a un altre ordinador, accedir al teu compte amb l'adreça de correu i la contrasenya i aleshores enviar-lo.

1_70eQfKpqKJ2sdBGhisFraA.png

Pots fer una cosa molt semblant si tens les teves adreces i claus privades. Senzillament, vés a un altre moneder i recupera els teus LTC en introduir les teves claus públiques i privades en un procés que s'anomena importar ("importing") o escombrar ("sweeping") les teves adreces.

Quins tipus de moneders hi ha?

Hi ha molts tipus de moneders: Cases de canvi ("Exchanges"), d'escriptori, portals web i paper. Ara, aniré breument a través de cada opció amb els seus pros i contres.

1. Monedes de cases de canvi en línia

 • Pros: Cases de canvi són uns dels punts més segurs d'entrada per comprar Litecoin i ideal per a compra i venda diària ("day-traders"). Algunes cases de canvi permeten vincular el teu compte bancari i així poder comprar LTC amb la teva moneda FIAT. Sovint, et demanaran que verifiquis la teva identitat. Pots llegir més sobre cases de canvi recomanades a Com comprar Litecoin?
 • Cons: Si l'empresa tanca negoci, el portal web està caigut, o ha estat piratejada, pots perdre les monedes per sempre. La raó d'això és que no tens control de les claus privades, les quals et donen accés a les teves monedes. No et recomanaria mantenir LTC en cases de canvi per a un període llarg de temps.

Exemples: Coinbase/Gdax, Binace, Shapeshift and Quadrigacx.

2. Moneders mòbils

 • Pros: Són de fàcil ús i portables. Alguns afegeixes opcions de comprar de criptomonedes dintre de la mateixa aplicació.
 • Cons: Estan contínuament contactats a internet a través de wifi o dades. Alhora, hi ha el risc que et robin les monedes si et roben el mòbil.

Exemple:

3. Moneders d'escriptori

HI ha dos tipus de moneders d'escriptori: A) Nodes complets i B) Nodes lleugers.

A) Clients de nodes complets

 • Per fer anar un client de nodes complet has de descarregar el blockchain sencer en el teu ordinador. Els pros d'això és que suportes la xarxa de blockchain de LTC en ser una altra persona que valida confirmacions. Els cons d'això és que pot prendre fins a gigabytes d'emmagatzematge i sovint necessita hores per sincronitzar. Sincronitzar significa que estàs descarregant el blockchain sencer en el teu ordinador. Com a nouvingut, probablement no t'hauries d'involucrar amb aquesta opció fins que et sentis més còmode amb les criptomonedes en general.

* Note bene: Per tal de fer una còpia de seguretat d'aquests moneders, clica en "file -> backup now". Crearà un fitxer .dat que necessitaràs guardar si algun cop vols accedir a les teves monedes altre cop. Això és una altra manera d'accedir al teu LTC altre cop si accidentalment elimines el moneder o el teu ordinador mor.

Exemple:

B) Clients de moneders lleugers

 • Els pros d'aquests moneders és que són generalment ràpids per sincronitzar perquè utilitzen el blockhain que està disponible en línia. Els cons és que no aïllen les teves claus privades quan estàs connectat a internet. Pots aprendre més sobre els perills d'aquests moneders en llegir "Capítol 4, Com protegeixo el meu moneder".

Exemples: Electrum LTC, Exodus, Loafwallet (aplicació pel teu mòbil on pots comprar LTC!).

4. Moneders de portals web

 • Pros: Fàcil de configurar. No prenen espai en el teu ordinador i tenen temps zero de sincronització.
 • Cons: Si el portal web cau o és piratejat, no tens accés a les teves monedes.

Exemples: https://www.litevault.net/

5. Moneders hardware

 • Pros: És un dispositiu físic com un llapis USB que manté les monedes segures. Simplement, el connectes al teu ordinador a través d'un port USB. L'única manera d'accedir a les teves monedes és a través del hardware. Té 0 espais, té 0 temps de sincronització i és una cosa que pots portar al damunt amb tu si vols. Llegeix més sobre els avantatges dels moneders hardware aquí.
 • Cons: Només pots accedir a les teves monedes a través del hardware. Costa diners i generalment cal demanar-lo uns mesos per endavant abans no arriba. Si perds el teu dispositiu hardware, perds accés a les teves monedes. Afortunadament, les empreses que fan aquests dispositius donen informació detallada de com reclamar les teves monedes amb llavors ("seed") com a claus i amb PIN #'s.

Exemples: Ledger Nano S, Trezor (Segwit habilitat per a BTC/LTC!)

6. Moneders de paper

 • Pros: El mètode més segur d'emmagatzemar les teves monedes. Tu generes adreces LTC a través d'un generador d'adreces LTC en línia i aleshores les imprimeixes. Els teus LTC estan ara segurament guardats fora de qualsevol connexió a internet i de pirates informàtics. Seria bo xifrar el teu moneder també. Aquesta és una nova cap de protecció que es pot afegir en crear una contrasenya per bloquejar els teus LTC. Assegura't que fas això abans no imprimeixis i no t'oblidis de la contrasenya, sinó els teus LTC quedarà bloquejat per sempre. Pots i hauries de xifrar els teus moneders d'escriptori també.
 • Cons: Si perds el paper, perds les teves monedes. Algunes persones posen els papers en el banc. És també una mica de molèstia retirar les teves monedes, utilitzant clients moneders.

Exemple: https://liteaddress.org/

Notes Finals

 1. Alguns moneders et permeten emmagatzemar múltiples monedes alhora tal com Jaxx, Coinomi i dispositiu hardware. Pren la teva pròpia decisió educada d'on emmagatzemar els teus LTC basant-te en la informació de més amunt. Personalment, recomanaria Electrum LTC pels nouvinguts. Però un moneder hardware seria fins i tot millor si estàs disposat a gastar els teus diners.
 2. Degut que criptomonedes estan descentralitzades, la gent pot tenir diferents definicions per a diferents termes. Moneders són un exemple d'això. Algunes persones poden referir-se a claus privades com a moneders. Altres, ambdues claus públiques i privades. Jo escullo definir moneders en un sentit ampli per incloure claus privades, adreces i així mateix programes clients utilitzats per interactuar amb el blockchain de LTC.

Ara tens una comprensió sòlida de què són els moneders i estàs a punt per al teu proper article Com protegir-los.


Recorda compartir amb els teus amics i fer una donació a sota! Fins a un altre cop, cap endavant i cap amunt. 😁


 
catalanJordi Grant Esteve