1. Una introducció a les criptomonedes i a Litecoin

 

Ei hola i benvingut al món de les criptomonedes! Si estàs llegint això, estàs de sort. Ara tens la oportunitat d'esdevenir un dels pioners d'una revolució financera que està sacsejant el món. Abans però que compris Litecoin o qualsevol altra moneda és important que entenguis exactament què és el que estàs comprant. Aquesta guia et donarà un breu resum del que són les criptomonedes i de Litecoin.

Què és una criptomoneda?

La cosa més interessant i útil de blockchain és la seva habilitat de facultar a les persones en noves maneres. Blockchain posa poder en les mans de les persones i en pren de les grans institucions - Nick Tomaino

Les criptomonedes són una forma alternativa al pagament en efectiu, targetes de crèdit i xecs. La tecnologia que hi ha a darrere et permet enviar pagaments directament a altres sense haver de passar per un tercer, com ara un banc. Això significa que no necessites utilitzar el teu número de seguretat social o qualificació creditícia i et permet mantenir-te relativament anònim.

Com et pots imaginar, hi ha molts casos d'ús. Pots enviar diners a la teva família sense haver d'incórrer en quotes internacionals en cas que estiguis treballant en un país diferent. Venedors ja no cal que pateixin a causa de frau o xecs invàlids perquè la gent només pot gastar allò que té. Aquesta economia d'igual a igual ("peer-to-peer") és possible gràcies a una cosa anomenada tecnologia blockchain.

Imagina un bloc com a un dossier que conté informació.

Imagina un bloc com a un dossier que conté informació.

* Note bene: Utilitzaré Litecoin (LTC) com a moneda d'exemple per a la resta de l'article.

Què és la tecnologia Blockchain?

En la seva forma més senzilla, blockchain és dades. És una llista amb informació gravada i que s'anomenada blocs. Aquests blocs estan enllaçats conjuntament en forma d'una cadena. Pensa en blocs com si fossin carpetes amb informació. Per exemple, quina quantitat de Litecoin s'ha enviat, qui l'ha enviat i qui l'ha rebut. La gran cosa de blockchain és que és públic i qualsevol en el món ho pot veure. Pots, literalment, anar enrere en el temps fins a l'1 de gener del 2015 a les 10:15 del matí i veure si algun LTC va ser enviat en aquell moment! El fet que funciona com un llibre de comptes és una de les moltes raons del perquè la gent hi veu valor.

Quan estàs afegint un bloc, estàs afegint un enllaç.

Quan estàs afegint un bloc, estàs afegint un enllaç.

Diguem ara que envies alguns LTC a algú. Els miners primer compacten una gran quantitat de transaccions en un únic bloc o carpeta. Després, utilitzen computadors poderosos per tal de resoldre una equació i poder així afegir el bloc a la cadena. Ara que tens una idea general de com blockchain funciona, anem a parlar de Litecoin.

Què és Litecoin?

ltc-200px.png

Actualment, Litecoin està entre les deu primeres monedes d'un total de més de mil monedes llistades a coinmarketcap.com (Aquesta pàgina web és un gran recurs perquè manté totes les criptomonedes amb les que pots comercialitzar). Va ser creada per un antic treballador de Google anomenat Charlie Lee. Inicialment, es va involucrar en un intent de ressuscitar una moneda anomenada Fairbrix. Desgraciadament, va ser un fracàs a causa d'un error en el software que va fer que els blocs de Fairbrix deixessin de produir monedes i així mateix un atac del 51% des del moment en què es va publicar. Això no obstant, Charlie en lloc d'abandonar va continuar per mira el codi font de Bitcoin i va fer uns ajustaments que ell mateix considerava que eren necessaris. Finalment, el 7 d'octubre del 0211, Charlie va publicar el codi font d'un client a github anomenat "Litecoin".

Actualment, Litecoin té quatre avantatges si es compara amb Bitcoin:

  1. Velocitat - Litecoin és més ràpid que Bitcoin perquè genera blocs cada 2 minuts i mig, en comptes dels 10 minuts que Bitcoin necessita. Això significa que pots obtenir els diners més ràpidament.
  2. Liquiditat - Litecoin produirà un total de 84 milions de monedes en comptes dels 21 milions de monedes de Bitcoin. Això significa que hi haurà més disponibilitat per a compres diàries en comptes de l'amuntegament tal com passa amb Bitcoin.
  3. Igualtat - Els miners de Litecoin utilitzen un protocol de minat lleugerament diferent, el qual crea una distribució de monedes més justa.
  4. Tecnologia - Litecoin és capaç de verificar i implementar tecnologia més ràpidament que Bitcoin. Per exemple, Litecoin va ser pioner en la tecnologia Segregated Witness, ja que la va implementar tres mesos abans que Bitcoin. Aquesta tecnologia és significant perquè permet que (ambdós) bitcoin i Litecoin puguin escalar, permetent que més transaccions puguin ser processades alhora i així mateix implementar solucions de segon nivell o capa tal com Lightning Network.

Amb tot això dit, és important dir que Litecoin va ser creat per complementar, no substituir, Bitcoin. La raó és que Bitcoin no pot escalar i arribar a ser una moneda global. A la llum d'això, Charlie creu que Bitcoin hauria de ser considerat com a or, un emmagatzemador de valor. Hauria de ser utilitzat per a compres més grans com ara cases o cotxes, com que és car i necessita més temps per confirmar. Litecoin, per altra banda, hauria de ser utilitzat per a la teva compra diària tal com anar de compres a botigues, menjar, combustible. D'aquesta manera, Charlie imagina Bitcoin i Litecoin coexistint conjuntament en servir diferents propòsits de compra.

Per ser clar, això no limita el valor potencial de creixement de Litecoin, sinó que l'incrementa al ser capaç de proveir un servei que Bitcoin és incapaç.

Ara que ja entens el que és Litecoin, seguidament et portaré cap a un moneder Litecoin. Quan vaig entrar en les criptomonedes per primer cop, vaig perdre monedes valorades en uns pocs centenars de dòlars perquè no entenia com els moneders i les adreces funcionaven. No vull que el mateix et passi a tu.

Ara bé, si vols comprar Litecoin ara mateix, clica aquí i veuràs una guia pas a pas si estàs a Nord Amèrica o Europa.


Recorda compartir amb els teus amics i fer una donació a sota! Fins a un altre cop, cap endavant i cap amunt. 😁


LECTURES RECOMENADES

Si t'agradaria aprendre més sobre l'impacte que la tecnologia de blockchain està fent en el món, llegeix La internet dels diners. Andreas M. Antonopoulos és un líder absolut en l'esfera de l'educació de Bitcoin i explica el perquè de les criptomonedes i com "interromp indústries antiquades per portar independència financera a milers de milions...(i) canviar la nostra aproximació per resoldre problemes socials, polítics i problemes econòmics a través de tecnologia descentralitzada."


 
catalanJordi Grant Esteve